top of page
Entradas destacadas

Ansietat, un trastorn que afecta el 10% de la població mundial

  • Violeta Julbe Juanola
  • 27 abr 2018
  • 3 Min. de lectura

L’institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques de Barcelona ha dut a terme recentment un estudi internacional publicat a la il·lustrada revista científica Depression and Anxiety sobre l’ansietat. L’estudi, dirigit per Jordi Alonso, és el primer en descriure el buit del tractament en trastorns d’ansietat a nivell mundial i presenta el fet que només un de cada deu pacients rep el tractament adequat per a fer front a aquest trastorn present en un 10% de la població mundial.


Però, què és exactament l’ansietat?

En tractar-se d’un problema que afecta la ment, és tractat pels especialistes mèdics que es dediquen a la psiquiatria. Josep Tomàs Vilaltella, psiquiatre de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, explica que l’ansietat es pot entendre com a una malaltia que depèn de 3 factors: “És fàcil que hi hagi un component genètic que condueixi a que passi; en segon lloc, que existeixi un sistema provocador i per últim és necessari un factor de manteniment.” Segons Vilaltella, l’ansietat és fàcil de distingir del simple nerviosisme o neguit, ja que no es tracta d’un fet únic que genera una certa alarma interna sinó que són un seguit de circumstàncies contínues que condueixen a la invalidació personal, la inseguretat, el malestar i la dificultat d’afrontar els problemes emocionals. La psicòloga Montserrat Ferraro denomina a aquest fet “ansietat rasga”: “Contínuament estàs a l’aguait i vols controlar tot el que et rodeja de forma constant”.

Pel que fa a les causes que poden originar l’ansietat, Ferraro comenta que “pot provenir d’un entorn vulnerable. Ja sigui per pares massa autoritaris o insegurs o també per la manca d’informació d’autosuperació pròpia.”

Imatge: www.everydayhealth.com

Com s’afronta aquest trastorn?

Segons Tomàs Vilaltella, la respiració és un punt molt important per fer front a l’ansietat i afirma que és “una terapèutica que s’hauria de convertir en cultura popular”. La respiració lenta i controlada s'ha utilitzat durant segles per promoure la calma mental, i s'utilitza clínicament per suprimir l'excitació excessiva, com ara atacs de pànic. De fet, dos estudis recents publicats a la revista Science, revelen que un grup de neurones al centre respiratori del cervell afecten directament el centre d'excitació d'aquest, de manera que prendre respiracions lentes i profundes pot relaxar les nostres ments. A més, un dels estudis explica que la respiració profunda pot fer que desaparegui la sensació d’ansietat en 23 minuts, mentre que, si s’actua amb medecina, es tarden 21 minuts. Montserrat Ferraro comenta al respecte que “la gestió de les emocions és important per a trencar la dependència emocional. Cal fer ús de tècniques que reforcin la individualitat de la persona i que alhora li permetin buscar la calma i l’equilibri intern, a través d’una bona respiració.”

Així doncs, a banda dels antidepressius o les teràpies a les que poden ésser sotmeses les persones amb ansietat, la respiració és un factor natural clau per fer front al problema.


Jordi Alonso, director del programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM, afirma a la revista Depression and Anxiety que, dels pacients que pateixen ansietat, molts no reben el tractament adequat "perquè no són conscients de la necessitat de tractament, a més de comptar amb un dèbil sistema sanitari i l'estigma que perceben els afectats d'aquests trastorns limiten encara més el seu tractament."

Per tant, és important millorar el reconeixement dels trastorns d'ansietat i la qualitat del seu tractament.


Violeta Julbe Juanola

Comments


Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Black Facebook Icon
  • Negro Twitter Icono
bottom of page